Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: thema sprookjes
Sectie: rekenen
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..

Sprookjeskasteel

Benodigdheden:

- Ruitjespapier
-  Potlood
- Blokjes

Inleiding

De kinderen hebben een vooraanzicht van een sprookjeskasteel getekend. Zie les Sprookjeskasteel onder Beeldende Vorming.

Kern

Laat met behulp van blokjes zien wat een vooraanzicht, een zijaanzicht en een bovenaanzicht is. Dit zouden ze in groep 7 en 8 moeten weten. Laat de kinderen een zijaanzicht en een bovenaanzicht van een aantal blokjesformaties tekenen. Teken de goede antwoorden op het bord

Nu pakken de kinderen hun eigen tekening van het sprookjeskasteel erbij. Ze gaan bedenken hoe het kasteel er van de bovenkant uit zou zien. Ze moeten hiervoor een goede fantasie hebben, want dat is nog best ingewikkeld. Praat er even met ze over. Was het huis van de voorkant breed? Of juist smal? Had je ook torens getekend of iets anders dat specifiek was aan jou kasteel?

Laat ze eerst de omtrek van het kasteel tekenen. Pas daarna gaan ze het dak tekenen. Of had het kasteel een plat dak? Dan kun je misschien aangeven waar de kamers zitten en hoeveel kamers er zijn.

Afsluiting

De tekeningen komen onder of naast de vooraanzichten te hangen. Lijken ze op elkaar? Bespreek dit in de kring. Bespreek ook wat ze moeilijk aan de opdracht vonden of juist helemaal niet.  Mail Juf Naomi