Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 5/6/7/8
Sectie: thema snoep
Sectie: rekenen
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Plattegrond van de winkel

Benodigdheden

- potlood
- meetlint of lineaal
- papier

Les

Voor het inrichten van de winkel moeten we eerst een indeling van de winkel hebben.
Maak met de kinderen een woordveld waar je de dingen inzet die in de winkel moeten komen. Het kraampje met de spullen die je wilt gaan verkopen, een tafel met de kassa enz.

De kinderen gaan zelf een plattegrond maken. Je kunt de hele klas een plattegrond laten maken en dan stemmen over de beste (zet er bijvoorbeeld een paar neer en laat de kinderen degene kiezen die het meest praktisch is) of laat een groepje kinderen de plattegrond maken.

Ze moeten precies meten hoe groot de klas is en hoe groot de spullen zijn die er in passen. Je kunt bij de hogere groepen een klassikale les over oppervlakte en omtrek hieraan verbinden. Voor de lagere groepen zal het meten al heel wat moeite gaan kosten.

Als de kinderen vinden dat de plattegrond klaar is kun je ze de winkel laten inrichten. Misschien komen ze dan wel dingen tegen die niet goed gerekend zijn. Het inrichten van de klas kan door de hele klas gebeuren of door een groepje, zorg er dan voor dat je met de rest van de klas iets anders gaat doen, zodat ze elkaar niet in de weg zitten.Mail Juf Naomi