Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: groep 6
Sectie: thema romeinen
Sectie: nederlands
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Romeins vragenboek

Inleiding

Aan het begin van elk thema maken we een lijst met vragen. Dit doen we aan de hand van het schema Wat weet ik al/Wat wil ik weten.
Hier komen dan onderzoeksvragen uit. Een aantal van die vragen worden in de loop van het thema uit zichzelf wel beantwoord, maar sommige vragen moeten de leerlingen echt opzoeken.

Kern

De leerlingen gaan in boeken op zoek naar het antwoord op de vraag die ze van de vragenwand hebben gekozen. Kunnen ze het niet vinden dan mogen ze op internet verder zoeken.
Als ze een goed antwoord hebben gevonden moeten ze die in hun eigen woorden gaan overtypen. Het lettertype dat wij hebben gekozen is Comic Sans MS. De vraag in 18 en het antwoord in 14.
Vervolgens moet er nog een tekening bij gemaakt worden. Een plaatje van internet mag natuurlijk ook, maar dan moet er nog wel een zelfgetekend plaatje bij komen.

Vervolgens moet er een flaptekst geschreven worden. Dit hebben we dit jaar al veel gedaan en de meeste kinderen kunnen dit al heel goed. Kies 1 of 2 leerlingen die de flaptekst gaan schrijven en er een tekening bij maken. Ze mogen de achterkant ook op een andere manier mooier maken (denk aan lijm met ecoline, wasco oid).

Een ander groepje of andere leerling gaat aan de slag met de voorkant.
Dan nog een inleiding en een inhoudsopgave en het boek kan in elkaar gezet worden. Vergeet de pagina nummering niet!

Afsluiting

Voorlezen uit het zelfgemaakte boek. De kinderen lezen hun eigen opgeloste vraag op.Mail Juf Naomi