Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: thema kranten
Sectie: nederlands
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Nieuwskring

Nieuwskring --> elke dag neemt 1 kind een krantenartikel mee, dat hem of haar aansprak (maak hiervoor een lijst en hang die duidelijk in het zicht op!). Samen met de leerlingen ga je dan in de kring het artikel bespreken. Laat het kind die het artikel mee heeft genomen het meest aan het woord. Maak samen met de kinderen een lijst van zaken die naar voren moet komen tijdens het gesprek. Denk bijvoorbeeld aan: Waarom dit artikel, wat vond je er van, wat vind je van de foto, laat de kinderen een beoording geven over het gemaakte artikel.
Laat het kind dat het artikel heeft meegenomen aan de rest van de klas een aantal vragen stellen over het artikel en geef het artikel bijvoorbeeld een cijfer, samen met de kinderen. Zo heb je aan het einde van het thema een overzicht van de beste en de minste artikelen en kunnen de kinderen bij met maken van een eigen krant zien wat goede en wat minder goede artikelen zijn.
Laat de kinderen een blad invullen met daarop het artikel en de vragen die ze bedacht hadden. Ze kunnen er ook opschrijven waarom ze dit artikel hebben genomen. (zie bij leerkracht vanaf 5-02-04)Mail Juf Naomi