Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: nederlands
Sectie: ict
Geschreven door: Juf Anja


Print-vriendelijke pagina..

Kalligrafie

Vak:     Schrijven/ informatica

Informatie over kalligrafie
Kalligrafie is tekenend schrijven en schrijvend tekenen. De schrijfhouding is ontspannen, voeten op de grond, rug recht, maar licht voorover gebogen, met de ellebogen net buiten de tafelrand. Het schrijfvlak van de pen moet recht op het papier staan. Tijdens het schrijven moet je niet draaien met de pen.

Lesvoorbereiding:

De leerlingen gaan zelfstandig het kalligrafie materiaal ontdekken door middel van een werkblad. Voor de leerlingen moet duidelijk zijn aan welke eisen een presentatie moet voldoen. Ook wordt er van de leerlingen verwacht dat ze zelfstandig zonder moeite met de computer zelfstandig informatie kunnen vinden. Er wordt tijdens deze les veel zelfstandigheid van de leerlingen gevraagd.  Voor elke leerling moet er een werkblad gekopieerd zijn, en moeten de computer opgestart klaarstaan. Ook wordt er verwacht dat er een aantal etuis zijn, waar verschillende maten kalligrafiestiften in zitten en andere materialen waar je mee te maken hebt.  Je kunt leerlingen hier meerdere lessen aan laten werken. Een leuk idee is om iemand uit te nodigen die een kalligrafiecursus geeft.


Werkblad kalligrafie
Kalligrafie is tekenend schrijven en schrijvend tekenen. Dit klinkt heel raar, en om precies te weten wat het is, maken we een opdrachtenblad. Maak de opdrachten in een willekeurige volgorde. Maar lees eerst goed alle opdrachten door!   Als je weet wat er allemaal gedaan moet worden, lever je een taakverdeling in bij je juf of meester. Als je alle taken in je groep verdeeld hebt, ga je aan de slag! Veel succes!

Opdracht 1
Zoek op de computer antwoord op jouw vragen over kalligrafie. Dus wat zou jij graag willen weten over kalligrafie! Beantwoord ook de volgende vragen:

Hoe is deze schrijfmanier ontstaan?
Wat is het verschil tussen kalligrafie & ‘gewoon’ schrijven?

Dit en andere informatie schrijf je op en bespreek dit met elkaar voor je presentatie.
Internetsite die je kunt gebruiken zijn: www.wikipedia.org  of zoek in een encyclopedie!

Opdracht 2
Bekijk met je klasgenoten het etui.
1.    Wat heb je allemaal nodig om te kalligraferen?
2.    Wat valt je op als je kijkt naar wat er allemaal in zit?
3.    Wat ben je nog meer te weten gekomen?

Opdracht 3
Bekijk de voorbeelden van kalligrafie. Je ziet nu hoe de versieringen om kalligrafie gemaakt word. Schrijf het volgende met een kalligrafisch handschrift:  Dit gaat goed! Of Ik kan het!
Dit schrijf je op een A4 papier, maar vergeet niet de juiste schrijfhouding!  (zoek naar informatie over de schrijfhouding)

Opdracht 4
Je gaat nu met elkaar de presentatie voorbereiden. Je werkt in je groepje waar je alle opdrachten meegemaakt hebt.  Alle informatie die je te weten bent gekomen, kun je vertellen. Denk aan de eisen van een presentatie!


Mail Juf Naomi