Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 3/4
Sectie: nederlands
Geschreven door: Meester Gerko/Juf Tineke


Print-vriendelijke pagina..
Kalender

Benodigdheden:

witte stroken papier
kleurpotloden
wit en gekleurd bordkrijt
een kalender op het bord.

Doel:

Oefenen en aanleren van de begrippen:
morgen, overmorgen, gisteren, eergisteren, volgende week, vorige week, maanden van het jaar, dagen van de week, seizoenen en het maken van een tijdsindeling.

Les

Op het bord heb ik de kalendermaand ...... uitgetekend. Ik vraag aan de lln. of ze weten wat dit is ( een kalender). Wie weet welke dag het vandaag is. En welke datum.
De dag van vandaag kleur ik op de kalender rood. Welke datum was het gisteren? En overmorgen? En eergisteren? En morgen? Elke keer wanneer het antwoord is gegeven kleur ik dat vakje op de kalender.
Welke datum was het precies een week geleden? En welke datum is het over een week en twee dagen? Hoeveel dagen zitten er ook al weer in een week? Wie kan ze allemaal in de goede volgorde opnoemen? Welke maand was het ook al weer? En welke maand is het over twee maanden en welke maand komt daarna. Wat is het in december, hoe heet dat seizoen? (winter) Welke seizoenen zijn er nog meer? (lente, zomer, herfst) In welk seizoen zitten we nu?
Wie van jullie heeft er al kastanjes (oid) gezocht? Wanneer was dat precies? Wat heb je die dag nog meer gedaan?

Nu wil ik dat jullie heel goed bij jezelf bedenken wat jullie vanmorgen hebben gedaan vanaf dat je bent opgestaan uit bed en wat je verder vandaag nog gaat doen tot je weer gaat slapen.
Jullie krijgen van mij een lange strook papier en hier ga je dat zo precies mogelijk op uittekenen. Dus niet : ik sta op, eet ga naar school, weer naar huis, spelen en op bed. Nee het moet zo precies mogelijk. Bijv: ik sta op, ga eten met de rest van ons gezin aan tafel, tandenpoetsen, loop naar school, inloop, rekenen, pauze, enz. Het laatste plaatje is dat je weer gaat slapen. Je mag er kleine dingen bij schrijven. Bijv hoe laat het is, maar op de plaatjes moet ik ook duidelijk kunnen zien wat je doet.
De tekeningen moeten niet te groot, anders heb je wel 10 stroken nodig. Je kunt de voor en achterkant gebruiken.Mail Juf Naomi