Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 7/8
Sectie: thema uitvindingen
Sectie: nederlands
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..

Hoofdstukindeling werkstuk

Benodigdheden:

Flipover
Viltstiften

Doelstelling:

De leerlingen leren hoe ze een werkstuk in goede hoofdstukken kunnen verdelen
De leerlingen weten dat elk werkstuk bestaat uit een inleiding, een kern en een slot

Inleiding

In de grote kring gaan we met z'n allen brainstormen over de indeling van ons werkstuk over een uitvinder (of een ander onderwerp).
De leerlingen maken van te voren een woordspin over uitvinders. Vervolgens kiezen ze in tweetallen een uitvinder uit en gaan hier verder mee werken. De volgende stap is het maken van het schema Wat Weet ik al/Wat wil ik weten. 

Kern

In de kring gaan we bespreken welke vragen meerdere kinderen hebben opgeschreven. Wat wil iedereen nou eigenlijk over zijn gekozen uitvinder weten. Denk hierbij aan:
- het priveleven van de uitvinder
- wat heeft hij uitgevonden
- hoe kwam hij op het idee voor de uitvinding
enz.

De ideeen worden door de notulist (een van de leerlingen) op de flip-over geschreven (of op het bord).
Filter de ideeen voordat je ze laat opschrijven. Zijn er bijvoorbeeld vragen die samengevoegd kunnen worden. Geen enkele vraag is fout. Door zelf niet te veel te zeggen komen leerlingen vaak op beter geformuleerde vragen. Laat het vooral uit de leerlingen komen en druk niet te veel je eigen zin door. Als leerkracht heb je vaak een aardig idee waar je naar toe wilt, maar bij zo'n werkstuk is het juist leuk het uit de leerlingen zelf te laten komen. Ze willen soms dingen weten die je zelf nooit had bedacht. 

Afsluiting

Sorteer de vragen. Welke vraag moet als eerste in het werkstuk worden verwerkt. Nu komt dus de hoofdstukindeling. Begin je met de vraag Hoe zag zijn leven na de uitvinding eruit of begin je met de vraag Hoe was zijn priveleven.
Maak een goede indeling.

Zie de les: slot voor een werkstuk voor de vervolgles op deze hoofdstukindeling!  Mail Juf Naomi