Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 4,5,6
Sectie: natuuronderwijs
Sectie: thema voeding
Geschreven door: Juf ...


Print-vriendelijke pagina..
Fruit: de appel, de aardbei en de ananas

Materiaal

-Ananas
-Aarbeid
-Werkbladen (staan op deze site onder werkbladen groep 4,5,6)

Intro

Vandaag gaan we leren over de appel, de ananas en de aardbei.

Kern

We gaan beginnen bij de appel. We gaan samen eens een appel doorsnijden en eens kijken wat er allemaal inzit. We gaan ook de delen eens benoemen die we allemaal hebben aan een appel.
-    Steeltje, klokhuis of zaadhuisje, vruchtvlees (wat je opeet), schil, pitten of zaadjes.
-    Gezond omdat: vol vitamines en andere dingen die je lichaam nodig heeft.

Een appel kun je het hele jaar door eten. Er zijn heel veel verschillende soorten appels. Ken je er een paar? Jonagold, golden, elstar, pink lady, cox, boskoop…

Werkblad invullen.

Nu nemen we de ananas. Vroeger kwam de ananas van het zuiden van Amerika. Daar groeiden ze gewoon in de natuur. Nu kunnen we bij ons ook ananassen kweken in serres. De ananas is een tropische vrucht, dus die heeft warmte nodig.
Een ananas bestaat een heleboel bessen die aan elkaar zijn gegroeid. Ananas heeft geel sappig vruchtvlees.
Tip om een ananas te snijden: snijd het steeltje aan de onderkant en het groene lof aan de bovenkant weg. Snijd de ananas in de lengte middendoor en halveer de twee helften. Snijd het harde gedeelte van het hart van de ananas weg en snijd het vruchtvlees van de schil. U moet vrij dik schillen omdat er anders harde gedeeltes van de ogen van de schil in het vruchtvlees blijven zitten.
Proeven van de ananas.

Werkblad invullen.

De aardbei is afkomstig van Amerika. Nu telen we ze hier ook in België. Verse aardbeien bevatten heel veel vitaminen C. De aardbei is een eetbare vrucht met zaadjes aan de buitenkant. De plant waaraan de aardbei groeit, groeit heel dicht tegen de grond. Daarom ligt er stro onder de plant zodat ze schoon en droog blijven. Hoe proeft de aardbei? Hoe voelt ze? Wat zie je allemaal?Mail Juf Naomi