Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: groep 8
Sectie: thema tweede wereldoorlog
Sectie: nederlands
Geschreven door: Juf Nanouk


Print-vriendelijke pagina..

Dagboek maken net als Anne Frank (max. 2 personen)    

Doel:

Je leert Anne Frank kennen d.m.v. gedeeltes van haar dagboek te lezen en daarmee zelf je eigen dagboek samen te stellen die je later laat zien en stukjes uit voorleest.

Wat heb je nodig?

·    Pen
·    Papier
·    Anne Franks Dagboek


Wat ga je doen?

Anne Frank hield zelf een dagboek bij en beschreef daarin wat ze allemaal meemaakte in de tijd dat ze in het Achterhuis verbleef. Dit heeft een heel duidelijk beeld gegeven van hoe het toen in die tijd voor Anne Frank was om tijdens de Tweede Wereldoorlog te moeten onderduiken.

Zelf ga jij nu ook een dagboek maken over het leven in de Tweede Wereldoorlog. Stel je zelf eens voor dat je moest vluchten voor de Duitsers en ondergedoken zou moeten zitten. Lees een aantal fragmenten uit het dagboek van Anne Frank om op ideeën te komen zodat jij ook zelf een verhaal kan gaan schrijven. Lees eventueel ook stukken uit de informatieboeken zodat je weet wat er in die tijd gebeurde en hoe het onderduiken ging. Het hoeft niet precies hetzelfde verhaal te zijn als Anne Frank. Juist niet! Maar het moet een verhaal worden van een aantal dagen dat jij ondergedoken zit en waarin duidelijk wordt hoe angstig je was, hoe onzeker, wat er op die dagen allemaal gebeurde, je mocht niet naar buiten etc.

Veel succes en plezier met het maken van een dagboek net zoals Anne Frank.
 
Tips:

Een aantal bladzijdes uit het dagboek van Anne Frank die je in ieder geval gelezen moet hebben:
·    Blz. 14-16
·    Blz. 24-30
·    Blz. 32-33
·    Blz. 51
·    Blz. 175-177
·    Blz. 220
·    Blz. 271-273
·    Verder zoek je zelf bladzijdes uit die je graag wil gaan lezen.Mail Juf Naomi