Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 1/2
Sectie: thema ik
Sectie: nederlands
Geschreven door: Juf Anja


Print-vriendelijke pagina..

Boom van schuim

Doelstelling:

-         De leerlingen beleven plezier aan het beginnend schrijven.
-         de leerlingen ontwikkelen tijdens het schrijven hun oog-handcoordinatie

Lesopzet

Je leest een prentenboek voor. Je leest dit voor en laat kinderen vertellen wat er op de platen te zien is. Het prentenboek heeft als onderwerp; de omgeving.


Als verwerkingsopdracht gaan de kinderen in scheerschuim de eerste letter van het woord Boom schrijven. Zoek dus een boek uit waarin een boom centraal staat of in ieder geval vaak voorkomt.

Laat de kinderen de schortjes aandoen en verwijs de leerlingen naar de tafel waar gewerkt gaat worden.

Hierna geef je aan wat de regels zijn bij het werken aan de tafel; heb je een vraag dan steek je je vinger op en wacht je gewoon bij je tafel, je luistert naar de juf. Je voert alleen de opdracht uit, en er wordt niets anders gedaan met de scheerschuim. Luister je niet, dan doe je niet meer mee.

Spuit nu wat scheerschuim op de tafel en zorg er  met een beetje water, voor schuim.

De kinderen geef je nog een korte instructie. Je legt uit dat de leerlingen naar de plaat met de letter kijkt, en ze gaan in het schuim de letter van het centrale woord; boom oefenen. Je doet het zelf een keer voor, je schrijft in het schuim.  Nu gaan de kinderen dit ook oefenen, en er moet gebruik gemaakt worden van voorbeeld.

Ondertussen loop je rond en kijk je hoe alles gaat. Help een aantal kinderen op weg; doe in het schuim nogmaals voor en pak ondertussen de vinger van de leerling

De kinderen mogen een mooie letter die goed gelukt is, laten staan in het schuim. Je geeft nu de opdracht om de handen te wassen en schorten uit te trekken.

Hierna wordt er met de leerlingen geëvalueerd. Er wordt aan de kinderen gevraagd om hun mening over de les. Hierbij wordt ook verwacht dat de leerlingen hun gevoelens te uiten.

Hierna maak ik van elke letter (woord) die de kinderen geschreven hebben, een foto. Deze foto wordt bewaard in een map zodat je een duidelijke ontwikkeling ziet.Mail Juf Naomi