Leuke lesideeen voor het basisonderwijs van Juf Naomi
Doelgroep: 5/6/7/8
Sectie: nederlands
Sectie: Thema boeken
Geschreven door: Juf Naomi


Print-vriendelijke pagina..
Achterflaptekst

Benodigdheden

- kopieeen van achterflapteksten van bestaande boeken
- stiften/potlood
- pen/papier

Inleiding

Je hebt 1 achterkant van een boek voor iedereen gekopieerd. Bespreek met de kinderen waarom er een achterkanttekst staat op boeken.
Als je zelf een boek gaat lezen en je kijkt op de achterkant, wat vind je dan belangrijk. Wanneer neem je het boek dan ook echt mee?
Bespreek dit aan de hand van de tekst die ze hebben.

Kern

De kinderen gaan aan de gang met twee eigen teksten. Zorg ervoor dat je verschillende boeken hebt gekopieerd. Zo blijft het gevarieerd.
Ze moeten de zinnen onderstrepen die ze belangrijk vinden. Door welke zin in de tekst zou jij dit boek graag willen lezen. Vaak is dit een zin met een vraag. Je wilt dan graag weten hoe het afloopt.
Als ze de twee teksten hebben voorzien van strepen ga je het klassikaal bespreken. Waarom heb jij voor die zin gekozen? Wie zou er voor een andere zin kiezen?
Bespreek op dezelfde manier ook de andere teksten.

Vervolgens gaan de kinderen zelf een achterflaptekst schrijven. Je kunt ze een kort verhaal laten lezen en ze daar een tekst over laten schrijven. Je kunt de kinderen ook zelf een boek laten maken en daar een achterkanttekst voor laten schrijven. Of ze schrijven gewoon een spannende achterkant voor een boek dat nog niet bestaat.

Afsluiting

De kinderen lezen hun tekst aan elkaar voor. Welk verhaal is het spannendst? Als het over een bestaand boek gaat is de tekst dan goed samengevat?Mail Juf Naomi